wat is een chromecast

Wat is een Chromecast?

De Google Chromecast is een mediaspeler waarmee je video vanuit apps kunt streamen naar je televisie. Oorspronkelijk kon je de Chromecast alleen bedienen met je smartphone. Je speelde de content af met je telefoon, want het apparaat had geen eigen afstandsbediening. Met de laatste nieuwe versie van het apparaat is daar verandering in gekomen (Chromecast met Google TV).

De nieuwste Chromecast met Google tv heeft een eigen afstandsbediening, maar helaas is dit apparaat in Nederland momenteel nog niet verkrijgbaar. Wel zijn in Nederland twee versies van de Chromecast te koopt. De normale versie, Google Chromecast 3, waarmee video kan worden afgespeeld in HD-kwaliteit en de Google Chromecast Ultra waarmee content in Ultra-HD,  ofwel 4K, kan worden weergegeven als de TV daar ook voor geschikt is.

Hoe werkt een Chromecast?

De werking Om te kunnen streamen met een Chromecast heb je in ieder geval een internetverbinding nodig. De werking van het apparaat verschilt per model.

De originele Chromecast werkt vanaf je smartphone of tablet. Zodra je het apparaat verbindt met je tv of stereo dan kun je vanaf dat apparaat direct media streamen. Bij het  “casten” wordt de content verstuurd naar de Chromecast over dezelfde Wifi waar je Chromecast op is ingelogd. Wanneer je media afspeelt op je telefoon of tablet zie je een icoontje in beeld wanneer de content naar je televisie gestreamd kan worden.

Wat kun je streamen met een Chromecast?

Met de Chromecast kun je dus films en series van de bekende streamingdiensten, zoals YouTube, Netflix, Videoland en bijvoorbeeld Disney+ naar je tv streamen. Een groot verschil met andere apparaten is daarbij dat je niet door de content browsed op je televisie, maar in de app op je smartphone of tablet. Er zijn ontzettend veel apps waarmee je kunt casten. Een overzicht van de apps die je kunt gebruiken met je Chromecast kun vinden in de Google Store.

Heeft de Chromecast een afstandsbediening?

De Chromecast versies die in Nederland te koop zijn te bedienen via een app op de smartphone of tablet en niet met een afstandsbediening. Voor sommige gebruikers is dat een nadeel, voor anderen is dat juist een pluspunt.

Groot voordeel is dat je niet op zoek hoeft naar de afstandsbediening tussen de kussens van de bank. Maar het betekent ook dat wanneer je bijvoorbeeld kinderen of gasten thuis hebt die iets willen kijken een smartphone en de app nodig hebben om iets te kunnen streamen. De nieuwste Chromecast komt met Google tv en een afstandsbediening, maar deze dongle is vooralsnog niet verkrijgbaar in Nederland.

Beschikt je tv over HDMI-cec dan kun je vaak wel de afstandsbediening van je televisie gebruiken om tijdens het casten media te pauzeren, hervatten of te stoppen met de normale afstandsbediening van je televisie.