mirascreen chromecast

Mirascreen en Chromecast: wat zijn de verschillen?

Wanneer je video naar je tv wilt streamen kun je daarvoor een Chromecast gebruiken. Of je kiest voor de wat meer onbekende Mirascreen. Maar welke van deze twee streaming dongles is beter?

Mirascreen en Chromecast vergeleken

De Chromecast en de Mirascreen hebben veel met elkaar gemeen. Beide apparaten lijken niet alleen op elkaar qua uiterlijk, je kunt beide apparaten ook gebruiken om media te streamen vanaf een apparaat naar de televisie.

Het verschil tussen de Mirascreen en de Chromecast zit voornamelijk onder de ‘motorkap’. De hele techniek waarmee je een video cast naar een Chromecast of een Mirascreen dongle is anders.

Een Chromecast moet altijd verbinding hebben met internet. Dat kán in sommige gevallen lastig zijn. Bijvoorbeeld op vakantie of wanneer je ergens een presentatie moet geven. Zelfs voor het laten zien van een paar foto´s of een filmpje vanaf je telefoon heb je een werkende internetverbinding nodig. Onhandig, want je kunt niet overal even snel je Chromecast aan de wifi hangen.

Bij de Mirascreen hoeft dat helemaal niet. De onderliggende techniek, Miracast, heeft zelfs helemaal geen internetverbinding nodig. Wanneer je iets wilt casten wordt er een draadloze verbinding gelegd tussen jouw apparaat en de Mirascreen dongle. Dat heet direct wifi. Je kunt de Mirascreen dus zien als een soort ‘draadloze kabel’ van je smartphone of tablet naar de tv. Foto´s en films vanaf je telefoon of tablet afspelen op de tv wordt zo wel heel gemakkelijk.

Welke van de twee is beter?

Chromecast en Mirascreen zijn twee totaal verschillende technieken. Je kunt niet stellen dat de één beter is dan de andere, want het gaat er maar net om welke functies je nodig hebt.

In een kantooromgeving waar je voornamelijk Windows producten gebruikt is de Mirascreen waarschijnlijk een betere optie. Je kunt je Windows bureaublad namelijk heel gemakkelijk uitbreiden naar de Mirascreen. De functionaliteit om te verbinden met een draadloos beeldscherm zit namelijk al in Windows ingebouwd.

Een groot voordeel van de Mirascreen ten opzichte van de Chromecast is dat de dongle niet hoeft te zijn verbonden met het internet. De directe wifi verbinding tussen de smartphone, tablet of computer zorgt dat je de Mirascreen overal kunt gebruiken. Maar er is ook een nadeel. Omdat Chromecast zo populair is, hebben veel app ontwikkelaars alleen de Chromecast functionaliteit ingebouwd en voor het gemak de Miracast techniek voor het gemak overgeslagen. Je kunt met sommige apps dan ook geen video casten naar een Mirascreen dongle.

Miracast werkt niet met Apple

Apple heeft besloten niet mee te doen met de alliantie achter de Miracast techniek. Ze hebben besloten vast te houden aan hun eigen AirPlay. Dus als je een iPhone, iPad of Mac hebt kun je geen gebruik maken van screenmirroring. De Chromecast is wel weer min of meer compatibel met Apple apparatuur. Heb je dus veel Apple devices in huis dan ben je beter af met de Chromecast dan een Mirascreen.