google cast audio

Google Cast voor het afspelen van audio

Met een Google cast kun je audio rechtstreeks naar een speaker streamen. Google cast is daarmee een alternatief voor AirPlay en Spotify Connect.

Hoe werkt Google cast?

We weten allemaal wel hoe we een Chromecast kunnen gebruiken om films en series direct naar de televisie te streamen. Hoewel je deze manier ook kunt gebruiken om audio diensten, zoals bijvoorbeeld Spotify te streamen is het natuurlijk soms erg omslachtig dat zo ok de tv ingeschakeld moet zijn wanneer je muziek wilt luisteren.

Er zijn draadloze speakers die beschikken over de Google Cast technologie. Zo kun je dus draadloos audio streamen naar deze speakers. Voor het afspelen maakt Google Cast ook weer gebruik van het draadloze netwerk. Je kunt dus vanaf je Apple, Android of Windows-apparaat audio streamen naar een speaker met Google Cast.

Hoe speel je audio af op een speaker met Google Cast?

Met Google Cast kun je rechtstreeks vanuit je favoriete apps muziek streamen. Met een druk op de knop kun je audio starten en bedienen vanaf je devices. Soms zelfs met je stem. Om te kunnen casten zul je wel eerst het apparaat moeten koppelen.

Koppelen van een Google Cast speaker is gemakkelijk en zul je moeten doen met behulp van de Google Home app op je telefoon of tablet. Heb je deze app nog niet geïnstalleerd, dan kun je deze downloaden vanuit de app store van Apple of Google. Eenmaal in de app druk je links boven in beeld op het plus-icoon om het Google cast apparaat toe te voegen.

Eenmaal ingesteld is casten van audio simpel. Zoek in je favoriete muziekapp naar het cast-icoon en kies voor het Google cast apparaat waarop je de audio wilt afspelen.

Audio casten vanaf je computer

  1. Open de Google Chrome browser op je PC of Mac.
  2. Download en installeer de Google Cast extensie om audio te kunnen casten. Je kunt deze extensie vinden in de Chrome Web Store.
  3. Zorg dat je computer is aangemeld op hetzelfde (wifi) netwerk als het Google Cast apparaat. Dat is nodig, omdat de apparaten elkaar anders niet kunnen vinden.
  4. Ga naar de muziekdienst van je keuze, bijvoorbeeld Spotify of YouTube Music en klik bij het afspelen op het Google cast icoon om de audio direct naar je speakers te streamen.

Google Chromecast audio

De Chromecast audio was een variant van de Google Chromecast die tot 2018 werd verkocht. Met dit apparaatje kon je ‘domme’ speakers toch smart te maken. Je sloot deze Chromecast namelijk direct aan op de speakers. Hierdoor was het mogelijk draadloos audio te casten. Google heeft de ontwikkeling van dit apparaat stopgezet en is verder gegaan om de Google Cast technologie beschikbaar te maken voor gebruik in smart speakers.