chromecast zonder hdmi

Kun je Chromecast gebruiken zonder HDMI-ingang?

Voor iedereen die regelmatig gebruik maakt van streamingdiensten zoals bijvoorbeeld Netflix, Videoland of Disney+ is een Chromecast een ontzettend handige gadget. Met de Google Chromecast kun je films, series en muziek vanuit een apps op je telefoon bekijken op de televisie. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is een televisie met een HDMI poort en werkende wifi.

Maar wat als je een wat oudere televisie, computer monitor of beamer hebt zonder HDMI ingang. Kun je dan ook een Chromecast gebruiken?

Chromecast gebruiken zonder HDMI

Wanneer we even goed naar de Chromecast kijken valt onmiddellijk twee dingen op: het apparaatje is ontzettend compact en de HDMI-connector zit aan de Chromecast vast. De stick heeft wel een micro usb poort, maar deze is bedoeld om de voedingsadapter op aan te sluiten.

Google geeft zelf aan dat je voor de Chromecast een HDMI-poort nodig hebt. Wil je de Chromecast gebruiken op een apparaat zonder HDMI ingang dan lijkt het erop dat je pech hebt. Niets is minder waar, want je kunt de Chromecast zeker gebruiken zonder HDMI ingang. Je zult daarvoor wel de hulp van een adapter moeten gebruiken.

Chromecast op een andere ingang aansluiten

De HDMI-aansluiting gaat inmiddels al even mee. Om precies te zijn als sinds 2002. Heeft het apparaat geen HDMI aansluiting dan hebben we dus te maken met een al wat ouder apparaat. Wanneer deze echter prima functioneert is dat natuurlijk geen reden om deze bij het vuil te zetten, want je kunt dit probleem relatief simpel oplossen.

Het enige dat je daarvoor moet weten is welke ingangen het apparaat dan wél heeft.

HDMI is ingeburgerd geraakt sinds 2002. De HDMI standaard werd met open armen ontvangen, want HDMI heeft ontzettend veel voordelen, waarvan de allergrootste is dat er een digitale overdracht is en daarmee dus de beste beeldkwaliteit. Voor HDMI werden er verschillende soorten kabels en poorten gebruiken om beeld over te dragen van het ene apparaat naar het andere. Een aantal voorbeelden daarvan:

  • SCART
  • S-Video
  • RGB
  • VGA
  • DVI (Voor computermonitoren)

Ga dus op onderzoek naar de beschikbare ingangen op de betreffende tv, monitor of beamer. Wanneer je weet welke ingang het apparaat wel heeft dan kun je op zoek naar een geschikte converter.

Heeft je tv bijvoorbeeld wel een SCART aansluiting, dan ga je dus op zoek naar een female HDMI – SCART converter. Heeft het apparaat een S-Video aansluiting, dan zoek je naar een converter van female HDMI naar S-VIDEO male.

Chromecast zonder HDMI is mogelijk

Wil je dus een Chromecast gebruiken op een beamer, computer monitor of tv zonder HDMI ingang dan is dat meestal wel mogelijk. Hou er wel rekening mee dat de beeldkwaliteit minder zal zijn, omdat via HDMI digitale overdracht zonder kwaliteitsverlies mogelijk is, terwijl oudere aansluitingen vaak nog analoog zijn.