Chromecast niet zichtbaar

Chromecast niet zichtbaar

De Chromecast is een handig apparaat voor het streamen van content naar je televisie, maar soms kan het gebeuren dat de Chromecast niet zichtbaar is wanneer je iets wilt streamen. Dit kan erg vervelend zijn, vooral wanneer je even snel tv wilt kijken of een filmpje wilt bekijken. Er zijn een aantal oorzaken waardoor de Chromecast niet zichtbaar kan zijn en gelukkig zijn er manieren om dit vrij eenvoudig op te lossen.

Waarom is de Chromecast niet zichtbaar?

Een van de meest voorkomende oorzaken waardoor de Chromecast niet zichtbaar is, is een foutieve instelling. Dit betekent dat je wellicht verkeerde instellingen hebt geselecteerd bij het installeren van de Chromecast. Controleer of de juiste netwerkverbinding is geselecteerd en of er geen conflicten zijn met andere apparaten in het netwerk. Hieronder hebben we de meest voorkomende problemen gevonden die dit kunnen veroorzaken, daarbij lees je ook hoe je dit vervolgens op kunt lossen.

Slechte of verkeerde wifiverbinding

In negen van de tien gevallen is een Chromecast niet zichtbaar, omdat je niet met dezelfde wifiverbinding verbonden bent. Om iets te kunnen streamen naar je Chromecast moet je namelijk op hetzelfde wifinetwerk zitten als waarmee de Chromecast verbonden is. Een andere oorzaak van een niet-zichtbare Chromecast kan slechte wifiverbinding zijn. Dit kan het gevolg zijn van een slechte signaalsterkte of congestie op het netwerk. Probeer de Chromecast te verplaatsen naar een locatie waar de wifiverbinding beter is en controleer of er andere apparaten op het netwerk zijn die het signaal kunnen verstoren.

Oplossing: verbind het device waarmee je wilt streamen met dezelfde wifi als de Chromecast. Check ook of de Chromecast überhaupt goed verbonden is met wifi en aan staat. Dit check je door de tv met de Chromecast aan te zetten en wanneer deze verbonden is, zie je dit op het scherm. De wifiverbinding kun je onder andere versterken door het plaatsen van een wifi mesh netwerk. Wanneer je een Chromecast Ultra hebt, kun je de verbinding verstreken door deze direct te verbinden met een internetkabel.

Tip: Maak een gast modus aan

Heb je bezoek en wil die persoon wat streamen, maar wil je niet zomaar iedereen toelaten tot je wifi? Dan zou je ook een Chromecast Guest mode aankunnen maken. Met deze optie maak je een tijdelijke toegang aan voor gasten, met een pincode kunnen zijn zonder gebruik te maken van jouw wifi, streamen naar de Chromecast. In de Google Home app kun je een gastmodus activeren, waarna de gebruiker met een pincode gebruik kan maken van je Chromecast zonder wifi.

Zeker wanneer je veel smart home apparaten hebt wil je niet dat iedereen toegang heeft tot jouw wifi. Door een gastmodus aan te maken kunnen bezoekers gewoon casten naar je Chromecast. Nadat je gastmodus geactiveerd is, is deze 2 uur actief, daarna wordt de modus automatisch weer uitgezet.

Chromecast icoon niet zichtbaar op telefoon

Een probleem die we ook vaak voorbij zien komen is dat een de Chromecast op een tablet wel zichtbaar is, maar het icoontje niet op een telefoon. Dit heeft vaak te maken met de juiste instellingen, waarschijnlijk zijn bepaalde toegangen geweigerd. Dit is vrij makkelijk op te lossen door naar de instellingen te gaan van de app, waar de Chromecast niet zichtbaar is. Open de instellingen van de app en geef toegang tot lokaal netwerk. Hieronder zie je een voorbeeld van de Ziggo Go app met een iPhone.

Chromecast niet zichtbaar ziggo go telefoon
Wil je Ziggo Go via Chromecast streamen naar je tv, maar werkt dit niet op je telefoon? Dan ligt dit hoogstwaarschijnlijk aan je instellingen.

Chromecast niet zichtbaar op tv?

Als je Chromecast niet wordt herkend en niet zichtbaar is op je tv, controleer dan eerst of je tv op het juiste kanaal staat. De tv moet namelijk op het HDMI-kanaal staan waarop de Chromecast is aangesloten. Bepaal waarin welke HDMI-poort je Chromecast is gestoken en stel vervolgens de tv in op het dit kanaal. Hieronder zie je een voorbeeld, Chromecast zit in HDMI-poort 1, dus het kanaal op je tv moet ook op HDMI 1 staan.

Chromecast niet zichtbaar op tv
Wordt vaak vergeten, maar zet je tv op het juiste kanaal. Dit check je door te kijken in welk HMDI-ingang je de Chromecat hebt geplugd.

Als het probleem niet is opgelost, kan het zijn dat de Chromecast niet correct is aangesloten. Controleer dan de stroomtoevoer en zorg ervoor dat deze correct is. Bekijk ook of het lampje op de Chromecast brandt. Als dit niet het geval is, probeer een ander stopcontact of een andere stroomvoorziening.

Extra tip: weinig stopcontacten of werkt de adapter van de Chromecast niet? Haal het snoer van de Chromecast uit de adapter en sluit hem aan via de USB-poort op de tv. De tv moet wel over een USB-ingang beschikken. Dit betekent dat de Chromecast stroom uit de tv haalt en geen aparte stroomvoorziening nodig heeft. Let op: de Chromecast krijgt alleen stroom wanneer de tv aan staat. Spraakopdrachten zoals “Google, zet de tv aan” zullen dan niet meer werken wanneer de tv is uitgeschakeld.

Nog steeds niet opgelost? Dan nog een laatste check

Soms kunnen conflicten met beveiligingssoftware, zoals virusscanners of firewall-instellingen, ertoe leiden dat de Chromecast niet zichtbaar is. Probeer de firewall-instellingen tijdelijk uit te schakelen en controleer of de Chromecast nu zichtbaar is. Als dit het geval is, moet je de firewall-instellingen op een manier configureren waarop de Chromecast toegang heeft tot het netwerk.

Is het probleem nog steeds niet opgelost? Dan is misschien de enige oplossing een Chromecast reset uit te voeren, hiermee zet je de Chromecast terug naar fabrieksinstellingen en dien je de Chromecast opnieuw te installeren.

Vergelijkbare berichten