Jazeker, en dat is best handig! In dit bericht vertellen we je alles over het aansluiten van de Chromecast op monitor. Waarom het bijvoorbeeld handig, wat je nodig hebt en natuurlijk ook hoe je dit doet. Het belangrijkste is dat je een monitor met een HDMI aansluiting hebt en natuurlijk een Chromecast.

Waarom Chromecast aansluiten op monitor handig kan zijn?

Heb je een nieuwe monitor gekocht of heb je toevallig een ongebruikte monitor op zolder staan? Gooi je oude computermonitor zeker niet weg! Ook op je oude monitor kun je waarschijnlijk nog gewoon een Chromecast aansluiten. Zo geef je het scherm nog een tweede leven. Wel is het belangrijk dat de monitor een HDMI-ingang heeft, is dit niet het geval dan zal het scherm hoogstwaarschijnlijk een VGA aansluiting hebben en dan kun je gebruik maken van een VGA naar HDMI converter.

Je Chromecast aansluiten op de monitor kan voor de volgende punten interessant zijn:

 1. Ideaal een extra scherm om te screamen. Je kunt het scherm overal in huis plaatsen en je hebt slechts twee stopcontacten nodig.
 2. Handig voor het geven van presentaties, want een scherm kun je vrij makkelijk verplaatsen en overal neerzetten.
 3. Eenvoudig een extra scherm voor je pc. Is het niet mogelijk om een extra scherm aan te sluiten op je pc of laptop? Dan kun je middels een monitor met Chromecast een extra scherm toevoegen. Wel moet je de beelden streamen en kun je geen gebruik maken van het scherm zelf met bijvoorbeeld een muis. Het kan bijvoorbeeld een handig scherm zijn voor een video te kijken of andere informatie als nieuws etc.

Chromecast op monitor aansluiten met HDMI

De Chromecast maakt gebruik van een HDMI-aansluiting. Heeft je monitor een HDMI ingang dan kun je de Chromecast direct op het beeldscherm aansluiten.

 • Maak je gebruik van de Chromecast met Google Tv dan kun je het apparaat direct gebruiken. Je kunt alles instellen via de afstandsbediening. Het enige verschil is dat je het geluidsvolume niet kunt aanpassen via de afstandsbediening.

Wil je een Chromecast 3 of andere generatie gebruiken dan zal je de Chromecast moeten instellen via de Google Home app op je smartphone of tablet. Hieronder hebben we een simpele stappenplan voor je hoe je dit in een paar minuten hebt gefixt:

Stappenplan: Chromecast aansluiten op monitor

 1. Doe de stekker van de monitor in het stopcontact, ook de stekker van de Chromecast en verbind de Chromecast met je tv door hem in de HDMI-poort te steken.
 2. Zet de monitor op het juiste HDMI-kanaal. Als het goed is krijg je op het beeld te zien dat de Chromecast geen verbinding heeft of een cijfer letter combinatie.
 3. Open vervolgens de Google Home app (mocht je deze nog niet geïnstalleerd hebben doe dit vervolgens en ga dan verder naar stap 4.
 4. Klik in de Google Home app linksboven op het plusje (+). Klik op Apparaat instellen en klik op Nieuwe apparat instellen.
 5. Kies het huis waarin je de nieuwe Chromecast gaat gebruiken (of maak een nieuw huis aan).
 6. Automatisch wordt er naar nieuwe apparaten gezocht en de Chromecast wordt als het goed is gevonden. Klik vervolgens op volgende.
 7. Automatisch zal de app verbinding maken met de Chromecast. Je krijgt vervolgens een letter cijfer combinatie te zien, check of deze overeenkomt met wat er op de monitor staat. Klopt dit? Klik dan op ja.
 8. Vervolgens krijg je enkele stappen die relevant zijn voor jouw situatie, denk bijvoorbeeld aan de locatie van de Chromecast en/of welke streamingsdienst je wilt gebruiken.

Hieronder vind je de stappen hoe je chromecast op beeldscherm installeert:

monitor als tv met chromecast

Zoals je in de eerste afbeelding ziet, kun je ook direct op “Chromecast Ultra Instellen”. Door hierop te klikken kun je direct de Chromecast instellen.

chromecast aansluiten op monitor

Handig: Chromecast monitor met ingebouwde speakers

Heeft je monitor ingebouwde speakers, dan zal de Chromecast ook geluid afspelen. Heb je een monitor zonder luidsprekers dan zijn er twee oplossingen om toch geluid te kunnen horen.

 • Je kunt in dit geval investeren in een apparaatje dat het HDMI signaal opsplitst in audio en video. Het artikel waar je naar op zoek moet is een “HDMI Audio Extractor”. Hiermee kun je de audio doorsturen naar een speakerset of een soundbar zonder dat de beeldkwaliteit op je monitor wordt beïnvloed.
 • De tweede optie is om het beeld van je telefoon of tablet te casten naar de Chromecast aan je monitor. Het enige dat je dan hoeft te doen is je telefoon aan te sluiten op een speaker of met een aux-kabel aan je home cinema set aan te sluiten. Een nadeel van deze methode is dat je je wat vertraging (lag) kunt ervaren tussen audio en video.

Ook kun je kiezen voor een monitor met ingebouwde speakers. Mocht je nog een speakerset hebben, dan kun je deze vaak ook wel gebruiken. Via een audio-kabel kun je deze aansluiten op een monitor en heb je ook goede sound. Om je Chromecast op computerscherm te krijgen met muziek hoef je geen aparte instellingen te doen.

Chromecast op monitor zonder HDMI

Ook wanneer je monitor geen HDMI ingang heeft, maar bijvoorbeeld een wat oudere VGA aansluiting, dan kun je via een omweg alsnog de Chromecast aansluiten. Zoek naar een verloopstekker van HDMI female naar VGA male. Deze plaats je tussen de Chromecast en de monitor.

Beeld van je monitor casten naar een Chromecast.

Wat je ook kunt doen is het beeld van je computer monitor versturen naar een Tv met Chromecast. De gemakkelijkste manier is om gebruik te maken van de Chrome browser. In de browser druk je daarvoor op de knop met de drie verticale puntjes en daarna kies je voor ‘Casten’.

Onderin het venster kun je aangeven wat er naar de Chromecast gecast moet worden. Je kunt een specifiek tabblad casten, maar ook alles wat er op de monitor te zien kun je afspelen op de Chromecast.

We hopen met dit bericht je goed geholpen te hebben en dat je Chromecast op computerscherm werkt. Mocht je nog andere vragen hebben over de monitor met Chromecast of hoe je Chromecast aansluiten op monitor werkt, stuur ons gerust een berichtje!