Met een zeer klein apparaatje kun je elke flat screen omtoveren in de smart tv. Dus mocht je nog een mooie platte tv hebben staan thuis, maar zonder al die smart-functionaliteiten erop, dan is Chromecast de oplossing. Door dit apparaatje op je tv aan te sluiten kun je ineens content bekijken die vroeger niet mogelijk was. Het enige wat je nodig hebt is een tv, de Chromecast, een smartphone of iets dergelijks en vooral een goede stabiele internet verbinding. Dit artikel vertelt je meer over de mogelijkheden van Chromecast met Google TV.
Wat is Chromecast met Google Tv?

De Chromecast met Google TV kun je het best omschrijven als een klein apparaatje (een dongel) waarmee je op een handige en vlotte manier allerlei media kunt streamen of casten naar je televisietoestel. Het apparaat is erg klein en wordt door middel van HDMI op de tv aangesloten. Een klein USB kabeltje levert de stroom via een adapter. Het device dient natuurlijk ook op je Wi-Fi netwerk aangemeld te worden. Kies hierbij voor de 5 GHz-band. Die is iets sneller en levert daardoor vaak de beste resultaten. Ook heb je voor Chromecast een smartphone, laptop of tablet nodig om de Google TV app op te installeren. Chromecast kan overweg met apparaten die werken op Chrome OS, Windows of Apple iOS. Als alles goed geïnstalleerd is kun je streaming diensten zoals Spotify, Disney+, Netflix en YouTube voortaan ook op je grote flat screen tv bekijken.
De Google TV app zorgt ervoor dat je snel de gewenste content op je tv tovert. Het maakt niet uit of dit nu een film, muziek of foto’s zijn. Chromecast met Google TV wordt geleverd met een kleine afstandsbediening. Er is zelfs een beperkte mogelijkheid om spelletjes of apps te installeren. Na eenmalig instellen voor gebruik kun je direct genieten van al die nieuwe mogelijkheden op je tv.
De geschiedenis van Chromecast met Google TV
Google is al in 2013 begonnen met Chromecast. In 2015 en 2018 kwamen er updates van het apparaat. Het device uit 2018 waarmee ook Full HD content afgespeeld kon worden noemen we de Chromecast 3. In principe zou de Chromecast die in het najaar van 2020 in de VS op de markt kwam de Chromecast 4 moeten heten. Google heeft echter gekozen voor Chromecast met Google TV als naam.
Hoe werkt Chromecast met Google TV?

Chromecast werkt heel eenvoudig. Het is een klein apparaatje heeft een ingebouwde Wi-Fi antenne en maakt deel uit van je Wi-Fi netwerk. Het heeft dus een eigen IP-adres. Het apparaat wordt aangesloten op de televisie via een HDMI aansluiting. (digitaal beeld en geluid). Op een smartphone installeer je een app, de Google TV app. Deze smartphone moet op hetzelfde Wi-Fi netwerk aangesloten zijn als de Chromecast met Google TV dongle.
Als je via je smartphone iets leuks hebt gevonden, kun je dat gaan casten. Je klikt hiervoor op het casting icoontje op je smartphone. Vervolgens start de film op Netflix die je gekozen had. Vanaf hier neemt de Chromecast dongle het over. Vanaf nu pikt Chromecast het signaal op via Wi-Fi en start het casten naar het tv-scherm. Het is belangrijk dat je smartphone, de Chromecast dongle en de tv op hetzelfde Wi-Fi netwerk zijn aangesloten zodat ze elkaar kunnen vinden. De telefoon kun je weer gebruiken voor andere zaken.
Hoewel je de Chromecast via USB kunt aansluiten op de televisie voor de stroomvoorziening is dit met deze versie van Chromecast met Google TV vaak onvoldoende, zeker als er meerdere apps en spelletjes op de Chromecast geïnstalleerd zijn. Gebruik de meegeleverde USB stekker en steek deze in een stopcontact. Installatiehandleidingen zijn overal op het internet te vinden. Doorgaans ben je hier 5 -10 minuten mee kwijt.
Het verschil tussen streamen en casten
Eigenlijk is er niet echt een verschil. Het casting-protocol is door Google zelf ontwikkeld. We vermoeden dat de naamgeving daar mee te maken heeft. In het wordt “casten” zit ook broadcast, ofwel uitzenden. De Chromecast met Google TV is dus verantwoordelijk voor het uitzenden van beelden naar de tv, maar je kunt dit evengoed streamen noemen. Je kunt eigenlijk op drie manieren casten of streamen:
- Door gebruik te maken van mobiele en webapplicaties die gebruik maken van de Google Cast technologie
- Google Chrome te spiegelen (mirror) op je televisie. Hierbij wordt hetzelfde beeld weergegeven van je smartphone op je computer. Bij vergaderingen kan dit een optie zijn, ook al zijn er al lang mogelijkheden hiervoor.
- Je kunt ook de Google Casting extensie downloaden in de Chrome browser. Hierna is de casting-knop zichtbaar in deze browser.
Google cast is de technologie achter het casten. Het is een protocol dat, zoals gezegd, ontwikkeld is door Google zelf. Deze technologie is ingebouwd in de Chromecast met Google TV. Hiermee kunnen mobiele apparaten zoals smartphones en tablets content van het internet streamen naar tv.
Wat kun je allemaal met Chromecast met Google tv?
Je kunt de content van films, muziek, foto’s en spelletjes op verschillende manieren op je tv bekijken. We denken aan de volgende mogelijkheden:
- Streamingdiensten bekijken (Netflix, YouTube, Vimeo, Disney+ , er komen er nog steeds bij.)
- Je eigen films en muziek van een computer, laptop of NAS bekijken of beluisteren. (hiervoor heb je wat extra software nodig).
- Diensten zoals “uitzending gemist” bekijken.
- Je kunt zelfs het beeld van je Chrome browser (laptop) doorsturen naar de tv.
- Foto’s op je telefoon rechtstreeks op je tv scherm projecteren. Altijd leuk tijdens feestjes.
- Muziek beluisteren van Spotify via de betere boxen of geluidsinstallatie van de tv. Maar je kunt ook het signaal doorsturen naar losse speakers (USB Wi-Fi speakers) die geschikt zijn voor streaming.
- Aan een casting-ondersteuning voor VLC-player wordt druk gewerkt. Dat maakt het namelijk nog makkelijker om eigen content te streamen of casten.
Het belangrijkste voordeel is wellicht dat je een wat oudere flat screen, die nog geen smart functionaliteit heeft, geschikt kunt maken voor deze streamingdiensten door Chromecast met Google TV te gebruiken.
De voor- en nadelen van Chromecast met Google tv
Het is een nadeel dat het nog steeds vrij lastig om eigen films of muziek naar je tv te streamen of casten. Hier zijn weliswaar oplossingen voor gevonden maar daarvoor moet je extra software installeren. De Chromecast is echter ontwikkeld om streaming content van providers op je tv te krijgen.
Verder zijn er alleen maar voordelen:
- Een oude tv geschikt maken voor smart functies zoals streamingdiensten
- Snelle toegang tot heel veel films, muziek en andere entertainment.
- Het is een heel klein apparaatje dat niet opvalt.
- De afstandsbediening maakt alles nog makkelijker.
Waar kun je Chromecast met Google tv kopen? En wat kost het?
De beschikbaarheid van de Chromecast met Google TV is nog niet geweldig. Momenteel begint de beschikbaarheid via de grote online reuzen zoals Bol.com en Coolblue.nl ook op gang te komen. In de VS is het apparaat er in drie kleuren, maar wij moeten het voorlopig stellen met de witte uitvoering. Bij Bol.com kost het apparaat momenteel €91,00 is het is ook nog eens snel leverbaar. Het geniet de voorkeur om het apparaat ergens online te bestellen. Er zijn ook nog steeds Chromecast 3 modellen in de omloop. Let dus even goed op dat je zeker de Chromecast met Google TV versie te pakken hebt.
De laatste ontwikkelingen
Er moet nog gewerkt worden aan een betere koppeling met de streamingdiensten die in Nederland beschikbaar zijn. De beschikbaarheid van Chromecast met Google TV is ook nog niet al te best. Bol.com en Coolblue.com en anderen bieden voor Nederland de witte versie van de Chromecast met Google tv aan. Of ook blauw en roze zullen volgen is nog onzeker. De ondersteuning voor 4K-streaming voor ultra scherpe beelden is ieder geval de grote aanwinst voor dit device. Ook de interface in de vorm van de Google TV-app is sterk verbeterd ten opzichte van de voorganger Chromecast 3. Het gaat tegenwoordig om integratie van interface (app) en streaming apparaat, waardoor de naam Chromecast met Google TV beter gekozen is.