Chromecast Audio

Chromecast Audio is een apparaat van Google dat je kunt gebruiken om je favoriete muziek, podcasts of audioboeken af te spelen op een luidspreker of een versterker met een ingebouwde ingang voor optische of analoge audio. Het werkt door middel van een verbinding tussen je apparaat (bijvoorbeeld een smartphone, tablet of computer) en het Chromecast-apparaat via wifi. Hierdoor kun je muziek streamen vanaf populaire apps zoals Spotify, Google Play Music, en meer zonder dat je een apparaat hoeft aan te sluiten op de luidspreker met een kabel. Je kunt ook meerdere Chromecast Audio-apparaten in je huis gebruiken om muziek in synchroon af te spelen in verschillende kamers.

Helaas heeft Google besloten om te stoppen met het produceren en verkopen van de Chromecast Audio. Hoewel het apparaat niet langer beschikbaar is, wordt het nog steeds veel gebruikt. Daarom hebben we op deze pagina de belangrijkste informatie verzameld over deze variant Chromecast, waaronder de reden waarom Google het apparaat heeft gestopt, hoe het werkt en welke alternatieven er beschikbaar zijn voor degenen die op zoek zijn naar een vergelijkbaar apparaat.

Chromecast Audio wat is het en hoe werkt het?

Met een Audio Chromecast kun je audio streamen naar een speaker of elk ander geluidsapparaat dat een audio-ingang heeft. Dit apparaat wordt vaak gebruikt met oudere speakers die geen verbinding via Bluetooth, wifi of andere methoden ondersteunen. Tegenwoordig hebben veel speakers deze verbindingsmogelijkheden of kun je ze bedienen via een app, maar oudere speakers missen deze functionaliteiten vaak. Hierdoor kan het omslachtig zijn om je smartphone steeds met een audio-kabel aan te sluiten op de speaker. Met een Chromecast Audio wordt dit gemakkelijker, omdat je audio kunt streamen via bijvoorbeeld Google Cast.

Om de Chromecast Audio te gebruiken, voeg je het apparaat toe aan de Google Home-app en daar stel je het ook in. Hierna kun je via verschillende diensten audio naar de Chromecast sturen, waarna de speaker het geluid afspeelt. Je kunt bijvoorbeeld audio streamen via Spotify of andere streamingdiensten via Google Cast. In de afbeelding hieronder laten we zien welke knop je moet drukken om audio via Spotify te streamen naar de Chromecast Audio.

hoe werkt chromecast audio

Hoe maak je verbinding met Chromecast Audio

Om verbinding te maken met de Chromecast Audio, moet je het apparaat eerst installeren. Hiervoor heb je een werkende wifi-verbinding en een apparaat nodig waarop je de Google Home-app kunt installeren. Met de volgende stappen kun je vervolgens de Chromecast Audio installeren:

 1. Open de Google Home app en klik linksboven op het plusje.
 2. Klik op “Apparaat instellen” en klik op “Nieuwe apparaten”
 3. Geef aan in welk huis je de Chromecast wilt gebruiken of maak een nieuw huis aan.
 4. Vervolgens gaat Google op zoek naar de Chromecast Audio.
 5. Nadat de Chromecast Audio gevonden is, kun je deze via de stappen in de app makkelijk installeren.

Wanneer de Chromecast Audio niet wordt gevonden tijdens de installatie, kan het zijn dat het apparaat nog verbonden is met een ander systeem. In dat geval moet je een reset (Stappenplan Chromecast resetten)uitvoeren. Dit doe je door het knopje op de Chromecast ingedrukt te houden totdat het lampje wit oplicht.

Als de Chromecast Audio met succes is geïnstalleerd, kun je via verschillende streamingdiensten muziek streamen naar de Chromecast. Let op dat je op hetzelfde wifi-netwerk moet zijn verbonden.

Tip: Multiroom audio met Chromecast Audio

Multiroom-audio met Chromecast is een functie waarmee gebruikers tegelijkertijd audio kunnen afspelen op meerdere Chromecast-compatibele speakers of apparaten. Dit betekent dat gebruikers hetzelfde nummer in verschillende kamers kunnen afspelen, of verschillende nummers in verschillende kamers, allemaal aangestuurd door de Google Home-app op een smartphone of tablet. Chromecast Audio-apparaten kunnen worden gegroepeerd om een multiroom-audiosysteem te creëren en de audio kan worden gestreamd vanuit verschillende ondersteunde apps zoals Spotify, Pandora en Google Play Music.

Als je multiroom-audio wilt instellen met Chromecast (Audio), heb je meerdere Chromecast Audio-apparaten en een compatibele smartphone of tablet nodig. Zorg er eerst voor dat al uw Chromecast Audio-apparaten zijn verbonden met hetzelfde wifi-netwerk. Open vervolgens de Google Home-app op uw smartphone of tablet en tik op de knop Apparaten in de rechterbovenhoek. Hier zou je alle verbonden Chromecast Audio-apparaten moeten zien staan. Tik op het apparaat dat je aan een groep wilt toevoegen, tik vervolgens op audio in de lijst en tik op Groepen. Hier kun je de Chromecast toevoegen aan een speakergroep of je kunt een nieuwe groep maken. Geef de groep een naam en sla de groep op. Vervolgens kun je andere speakers of Chromecasts op dezelfde manier toevoegen aan een speakergroep.

multiroom audio chromecast

Nadat je een nieuwe speakergroep hebt gemaakt, kun je muziek op meerdere apparaten tegelijk afspelen door de groep te selecteren in plaats van een individueel apparaat.

Chromecast Audio in combinatie met andere smart-devices

Met Chromecast Audio kun je niet alleen handige groepen van speakers aanmaken, maar ook slimme apparaten koppelen om zo specifieke scenes of scenario’s te creëren. Door deze apparaten met elkaar te verbinden, kunnen ze op elkaar reageren. Een voorbeeld hiervan is dat wanneer het slimme slot ontgrendeld wordt, het licht automatisch in een gewenste instelling gaat en je favoriete muziek op de speakers wordt afgespeeld via de Chromecast (Audio). Dit is slechts één van de vele nuttige scenario’s die je kunt creëren met Chromecast Audio en andere slimme apparaten.

In de Google Home app kun je scenario’s maken. Je kunt zowel standaard scenario’s instellen als zelf scenario’s creëren. Bij het aanmaken van een scenario geef je aan wat de trigger is en welke acties daarop moeten volgen. De trigger kan bijvoorbeeld het ontgrendelen van een slim slot zijn of een spraakopdracht zoals “He Google, ik ben thuis”. De actie kan dan bijvoorbeeld het inschakelen van een apparaat, media afspelen of een eigen opdracht toevoegen.

Welke muziekdiensten werken met Chromecast Audio?

De meeste muziekdiensten zijn te gebruiken met een Chromecast. Wil je bijvoorbeeld gewoon Nederlandse muziekzenders beluisteren op je speakers, dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken TuneIn of Nederland.FM. Daarbij is er nog een hele lijst met muziekdiensten die je kunt gebruiken met een Chromecast:

 • Spotify
 • Google Play Music
 • Pandora
 • iHeartRadio
 • TuneIn
 • YouTube Music
 • Deezer
 • Tidal
 • Soundcloud

Houd er wel rekening mee dat de beschikbaarheid van deze diensten kan variëren per regio. Ook kan de beschikbaarheid afhankelijk zijn van de softwareversie van de Chromecast (Audio).

Alternatieven voor Chromecast Audio: welke andere opties zijn er?

Als je op zoek bent naar een Chromecast Audio, kun je deze vinden op tweedehands websites zoals Marktplaats of Ebay. Echter, er zijn ook andere, vaak goedkopere alternatieven beschikbaar. In de VS zijn de Audio Chromecasts vaker voorradig en daardoor goedkoper dan in Nederland. Via Ebay kun je de Chromecast nog wel voor een redelijke prijs kopen, maar houd wel rekening met hoge verzendkosten.

Er zijn tegenwoordig veel alternatieven voor de Chromecast Audio, zoals andere audio streamers die werken via Bluetooth, Wi-Fi of Airplay. Hieronder hebben we een aantal goede alternatieven voor de Chromecast gevonden, waarbij we ook aangeven hoe je de audio kunt streamen.

ieast audiocast audio streamer

1. iEAST AudioCast M5 – Beste alternatief

In onze ogen is deze iEAST AudioCast M5 het best alternatief voor de Audio Chromecast. Net zoals de Chromecast is deze streamer aan te sluiten middels een audiokabel. Dit is ook vaak de enige aansluiting die oude speakers hebben en daarom is deze als de Chromecast zo geschikt.

Deze audio streamer is geschikt voor Apple Airplay, Android en Spotify Connect. Met Android devices ben je wel beperkt en zijn er maar een paar apps te gebruiken, waaronder Spotify Connect. Voor gebruik van deze streamer heb je wel een 2.4 ghz wifi verbinding nodig.

logitech bluetooth audio adapter

2. Logitech Bluetooth Audio Adapter – Via bluetooth

Met deze Logitech Bluetooth Audio Adapter kun je ook muziek streamen via een bluetooth verbinding. Net zoals de Chromecast verbind je dit apparaatje met een audiokabel. Vervolgens maak je met je smartphone, tablet of computer een bluetooth verbinding. Vanuit daar kun je allerlei audio van je apparaat naar je speaker streamen.

audio pro link 1

3. Audio Pro Link 1 – Via wifi

Met deze Audio Pro Link kun je audio streamen naar oude speakers. Het voordeel van dit apparaatje is dat je meerdere speakers met elkaar kunt koppelen. Je verbindt dit apparaatje met wifi waarna je vervolgens via Audio Pro Multiroom, Spotify Connect of Apple Airplay audio streamt.

Troubleshooting: oplossing voor veelvoorkomende problemen met Chromecast Audio

Het kan voorkomen dat je problemen hebt met je Chromecast Audio, vaak wordt dit veroorzaakt doordat de wifiverbinding zwak is. Problemen kunnen er onder ander voor zorgen dat het muziek niet goed afgespeeld wordt. Mocht je problemen hebben dan hebben we hieronder de meest voorkomende problemen gezet. Wanneer je op het probleem klikt laten we zien wat de oplossing hiervan is.

 1. Chromecast met Google Home verbinden
 2. Chromecast werkt niet
 3. Chromecast geen geluid
 4. Chromecast niet zichtbaar

Waarom is Google gestopt met Chromecast (Audio)?

Google heeft aangekondigd dat ze zijn gestopt met de productie van de Audio Chromecast, omdat ze hun productportfolio hebben uitgebreid met andere audio-producten. Dit is inderdaad gebeurd, want een jaar na deze aankondiging introduceerde Google de eerste Google smart speaker: de Google Home Mini. Google heeft wel aangegeven dat ze deze Chromecast apparaten zullen blijven ondersteunen.

Google Nest Audio

Google Nest Audio

Google maakt en verkoopt geen Google Nest Audio meer, naar eigen zeggen is de reden de uitbreiding van hun productfolio. De afgelopen jaren is Google dan ook met nieuwe audio-producten gekomen, waaronder deze nieuwste speaker Google Nest Audio.

Tips en tricks voor het gebruik van je Chromecast Audio

Haal het maximale uit je Chromecast door gebruik te maken van de volgende tips en tricks:

 1. Gebruik de Chromecast in combinatie met je favoriete muziekapp om muziek naar je speakers te streamen.
 2. Je kunt de Chromecast ook gebruiken om audio van websites zoals YouTube of Netflix naar je speakers te streamen.
 3. Gebruik de Google Home-app om je Chromecast te configureren en te bedienen.
 4. Je kunt meerdere Chromecast in je huis gebruiken om muziek in verschillende kamers af te spelen.
 5. Je kunt de Chromecast ook gebruiken om een groep van speakers te maken en de muziek synchroniseren.
 6. Gebruik de optie ‘guest mode’ om je Chromecast toegankelijk te maken voor gasten zonder dat je je Wi-Fi-wachtwoord hoeft te delen.
 7. Je kunt ook de Chromecast gebruiken om muziek te streamen vanaf je telefoon of tablet naar je speakers via Bluetooth.

Toch nog een Chromecast audio kopen?

Doordat Google gestopt is met het produceren en verkopen van de Audio Chromecast is het apparaatje niet meer te verkrijgen in de shop van Google. Je zult dus bij het apparaatje bij derde moeten kopen. Eerst was de Google Chromecast nog te koop bij winkels als Coolblue en Mediamarkt, maar helaas verkopen deze het apparaatje ook niet meer.

Wel kun je deze variant Chromecast aanschaffen via tweedehands websites als Marktplaats. Hier zien we dat er nog veel aanbieders zijn van de Chromecast en dat de apparaatjes vaak nog helemaal nieuw zijn. De gemiddelde prijs van de Chromecast ligt op Marktplaats op zo’n € 70,-.

Ook zien we dat er via eBay veel Audio Chromecasten te koop zijn. Vaak liggen de prijzen hier ook een stuk lager. Hoogstwaarschijnlijk is het voorraad nog wat groter is Amerika of zijn er inkopers zo slim geweest om de Chromecast Audio goed in te kopen. Gemiddelde prijs bij eBay ligt op zo’n € 50. Wel moet je rekening houden met hoge verzendkosten (€ 12,- tot € 30,-).