Chromecast Audio

De Chromecast Audio lijkt misschien op een ‘gewone’ Chromecast, maar er zit wel degelijk verschil in. Zo is de Chromecast Audio een audio streamer en met een standaard Chromecast stream je beeldmateriaal als video’s of foto’s. Een Chromecast Audio kun je gebruiken om bijvoorbeeld Spotify te streamen naar een speaker die normaal geen mogelijkheid heeft voor een bluetooth of wifi-verbinding. Op deze pagina lees je alles over de Chromecast Audio.

Helaas is Google gestopt met het produceren en verkopen van de Chromecast Audio. Hieronder lees je wat de reden is en wat eventueel Chromecast Audio alternatieven zijn.

Wat kun je met de Chromecast Audio?

De Chromecast Audio is een klein apparaatje die je aan een traditionele speaker kunt sluiten. Waarbij je de Chromecast 3 aansluit met een HDMI-ingang sluit je de Chromecast Audio aan via een audio ingang (het bijgeleverde gele draadje). Wanneer je de Chromecast Audio geïnstalleerd hebt en gekoppeld aangesloten hebt op een speaker, kun je via je smartphone muziek streamen naar je speaker.

Je kunt voor het streamen gebruik maken van de audio op je telefoon, maar je kunt ook gebruik maken van bekende muziekstreamingsdiensten, denk aan Spotify. In de app van Spotify kun je een connectie maken en via Google Cast streamen. Bekijk hieronder een afbeelding hoe je dit doet:

Wat zijn de beste Chromecast Audio alternatieven?

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: Chromecast Audio wordt niet meer verkocht. Mocht je toch graag een Chromecast Audio willen kopen, dan kun je ze nog wel vinden op tweedehands websites als Marktplaats of Ebay. Toch kun je beter voor een Chromecast Audio alternatief kiezen en die zijn er genoeg en vaak zelfs ook nog een stuk goedkoper.

  • In de VS zijn Chromecast meer voorradig, daarom minder schaars en goedkoper dan in Nederland. Via Ebay kun je de Chromecast Audio nog voor een relatieve goede prijs kopen (wel rekening houden met hoge verzendkosten).

Tegenwoordig zijn er genoeg andere Chromecast alternatieven. De Chromecast Audio is simpel gezegd gewoon een audio streamer. Waarbij de Chromecast Audio streamt via Google Cast zijn er ook genoeg andere alternatieven, denk aan bluetooth, wifi of Airplay. Hieronder hebben we verschillende goede alternatieven voor de Chromecast Audio gevonden. Per alternatief vertellen we op welke wijze je de audio kunt streamen.


1. iEAST AudioCast M5 – Beste Chromecast Audio alternatief

ieast audiocast audio streamer

In onze ogen is deze iEAST AudioCast M5 het best alternatief voor de Chromecast Audio. Net zoals de Chromecast Audio is deze streamer aan te sluiten middels een audiokabel. Dit is ook vaak de enige aansluiting die oude speakers hebben en daarom is deze als de Chromecast Audio zo geschikt.

Deze audio streamer is geschikt voor Apple Airplay, Android en Spotify Connect. Met Android devices ben je wel beperkt en zijn er maar een paar apps te gebruiken, waaronder Spotify Connect. Voor gebruik van deze streamer heb je wel een 2.4 ghz wifi verbinding nodig.


2. Logitech Bluetooth Audio Adapter – Via bluetooth

logitech bluetooth audio adapter

Met deze Logitech Bluetooth Audio Adapter kun je ook muziek streamen via een bluetooth verbinding. Net zoals de Chromecast Audio verbind je dit apparaatje met een audiokabel. Vervolgens maak je met je smartphone, tablet of computer een bluetooth verbinding. Vanuit daar kun je allerlei audio van je apparaat naar je speaker streamen.


3. Audio Pro Link 1 – Via wifi

audio pro link 1

Met deze Audio Pro Link kun je audio streamen naar oude speakers. Het voordeel van dit apparaatje is dat je meerdere speakers met elkaar kunt koppelen. Je verbindt dit apparaatje met wifi waarna je vervolgens via Audio Pro Multiroom, Spotify Connect of Apple Airplay audio streamt.

Waarom is Google gestopt met Chromecast Audio?

Google is na eigen zeggen gestopt met het produceren van de Google Chromecast Audio, omdat het productportfolio verder uitgebreid is met andere audio producten. Dat klopt, want een jaar later na deze aankondiging introduceerde Google de eerste Google smart speaker: Google Home Mini. Wel heeft Google laten weten de Chromecast Audio-apparaten te blijven ondersteunen.

Hoe moet je de Chromecast audio instellen

Mocht je toch nog een Chromecast Audio hebben en deze wilt gebruiken, hebben we hieronder een simpele stappenplan hoe je deze instelt.

  • Download de Google Home app op je device en installeer deze met succes.
  • Stop de Chromecast Audio in de speaker, zet deze aan en voorzie de Chromecast Audio van stroom.
  • Klik rechts boven op het plusje en klik vervolgens op ‘Apparaat instellen’.
  • Klik op ‘Nieuwe apparaten’.
  • Geef aan in welk huis je de Chromecast Audio wilt gebruiken of maak een nieuw huis aan.
  • Je device gaat vervolgens op zoek naar de Chromecast Audio. Gevonden? Volg dan de stappen in de app.

Chromecast audio kopen

Doordat Google gestopt is met het produceren en verkopen van de Chromecast Audio is het apparaatje niet meer te verkrijgen in de shop van Google. Je zult dus bij het apparaatje bij derde moeten kopen. Eerst was de Google Chromecast Audio nog te koop bij winkels als Coolblue en Mediamarkt, maar helaas verkopen deze het apparaatje ook niet meer.

Wel kun je de Chromecast Audio aanschaffen via tweedehands websites als Marktplaats. Hier zien we dat er nog veel aanbieders zijn van de Chromecast Audio en dat de apparaatjes vaak nog helemaal nieuw zijn. De gemiddelde prijs van de Chromecast ligt op Marktplaats op zo’n € 70,-.

Ook zien we dat er via eBay veel Chromecast Audio te koop zijn. Vaak liggen de prijzen hier ook een stuk lager. Hoogstwaarschijnlijk is het voorraad nog wat groter is Amerika of zijn er inkopers zo slim geweest om de Chromecast Audio goed in te kopen. Gemiddelde prijs bij eBay ligt op zo’n € 50. Wel moet je rekening houden met hoge verzendkosten (€ 12,- tot € 30,-).