chromecast android tv

Chromecast en Android tv: het verschil

Google staat niet echt bekend om de duidelijke productnamen; Chromecast, Google cast en Android tv. Allemaal Google producten waarmee je kunt streamen en elkaar op een bepaalde manier overlappen, maar die toch verschillend zijn. Daarom, wat is het verschil tussen Chromecast en Android tv?

Wat is een Chromecast?

De Chromecast is een streaming dongle van Google. Het is een klein, erg betaalbaar apparaatje dat je gebruikt om op eenvoudige media te kunnen afspelen op de tv. Je hebt er geen afstandsbediening voor nodig, want de Chromecast functioneert als een soort ontvanger van media die wordt verstuurd door andere apparaten.

Typisch voor de Chromecast is dat er geen startscherm of menu te zien is. Je ziet een scherm waarin staat dat het apparaat klaar is om een cast te ontvangen.

De afstandsbediening van een Chromecast is je smartphone, een tablet of computer met de Chrome browser. Wanneer je het cast icoon tegenkomt in een app of op een website kun je erop tikken of klikken om de content naar de Chromecast te versturen.

Wat is Android tv?

Android ken je waarschijnlijk wel, het is het besturingssysteem van een smartphone. Android tv is een speciale versie van het Android besturingssysteem en is bedoeld voor televisies en mediaspelers. In tegenstelling tot de Chromecast kun je Android tv wel bedienen met een afstandsbediening. Android tv heeft namelijk ‘gewoon’ een startscherm waar je apps en games kunt starten.

Het menu van Android tv is vergelijkbaar met dat van een normale smart tv. Android tv vertoont sterke overeenkomsten met de ‘gewone’ Android op je telefoon. Je hebt namelijk ook een app store waar je games apps en games kunt kopen.

Bij een Android tv zul je vaak de term “Chromecast built-in” tegenkomen. Je kunt een apparaat waarop je dit tegenkomt dus ook als Chromecast gebruiken. Op die manier kun je vanaf je smartphone films, series en andere content afspelen op je televisie.

Google Chromecast met Android tv

De nieuwste Google Chromecast beschikt over Google tv. Dit is eigenlijk weer een soort Android is. Dat de naam Chromecast wordt gebruikt zorgt natuurlijk voor de nodige verwarring, want deze Chromecast met Google tv heeft ongeveer dezelfde functionaliteit als een apparaat met daarop Android tv.

Uiteindelijk zal de naam Android tv dan ook langzaam verdwijnen en worden vervangen door Google tv. Het menu zoals je die nu tegenkomt op een Chromecast met Google tv zal dan binnenkort dan ook te vinden zijn op de apparaten met Android tv. In de toekomst zal alleen de Chromecast en Google tv overblijven, de naam ‘Android tv’ zal op termijn verdwijnen.