chromecast 3

Chromecast 3 – Derde generatie Chromecast van Google

De Chromecast 3 is de oudere versie van de Chromecast streaming-apparaten van Google. Het is de derde generatie van dit apparaat en biedt, verbeterde prestaties en functies in vergelijking met eerdere versies. De Chromecast 3 is voorzien van een mat zwarte ronde vormgeving en een HDMI-output, waarmee je het apparaat kunt verbinden met een televisie of ander beeldscherm met een HDMI-ingang. Met behulp van een smartphone, tablet of computer kunt u inhoud van internet streamen naar het beeldscherm, zoals video’s van YouTube, Netflix of Spotify.

Ondanks dat de Chromecast 3 nog veel gebruikt wordt, is de Chromecast met Google TV de huidige vervanger en biedt deze meer functies zoals de mogelijkheid om te werken met een afstandsbediening en een eigen interface waardoor je ook zonder een smartphone of tablet inhoud kunt afspelen. Omdat de Chromecast 3 nog in omloop is en veelgebruikt wordt, hebben we op deze pagina alle informatie over de Chromecast 3 verzameld.

Wat is de Chromecast 3 en hoe werkt het?

Een Chromecast is een apparaat dat media van een device zoals een smartphone of tablet naar een beeldscherm streamt. Dit kun je doen via streamingdiensten zoals Netflix of door je laptop te verbinden. Het apparaat heeft een HDMI-output waarmee je het kunt aansluiten op je tv. Je installeert de Chromecast via de Google Home app en hebt een wifi verbinding nodig om te kunnen casten. Er is een stabiele wifi verbinding vereist voor een succesvolle installatie van de Chromecast.

Er zijn verschillende redenen waarom een Chromecast interessant kan zijn. Als je huidige tv niet smart is, kan een Chromecast helpen om apps zoals Netflix, Disney+ of YouTube te gebruiken. Daarnaast is het handig om video’s, foto’s of andere content vanaf je smartphone naar je tv te streamen. Bijvoorbeeld voor presentaties of om vakantiefoto’s te laten zien. Ook kan het handig zijn wanneer een tv voor algemeen gebruik is, omdat iedereen dan met zijn eigen Netflix-account kan streamen.

Specificaties Chromecast 3:

 • HDMI-aansluiting
 • Ondersteuning voor Wi-Fi 802.11ac (2,4GHz/5GHz)
 • Compatibel met Android 4.2 of hoger, iOS 9.1 of hoger, Mac OS X 10.9 of hoger, Windows 7 of hoger
 • Micro-USB-poort voor stroomvoorziening
 • Afmetingen: 51.9 x 51.9 x 13.49 mm
 • Gewicht: 39.1 g
 • Ondersteunt Full HD (1080p) resolutie
 • Ondersteunt multi-room audio
 • Ondersteunt Google Assistant en Google Home
 • Ondersteunt YouTube, Netflix, Spotify, en veel meer apps
 • Ondersteunt beveiliging via WPA2-PSK.

De voordelen van de Chromecast 3: waarom je er een zou moeten kopen

De Chromecast is een simpel apparaatje dat handiger is dan je denkt en je zult hem vaker gebruiken dan je zou verwachten. Er zijn verschillende voordelen van een Chromecast, waarom je het apparaatje zou moeten kopen. Hier zijn enkele voordelen, waarom wij een Chromecast zouden kopen:

 1. Makkelijk te gebruiken: de Chromecast 3 is eenvoudig te installeren en te gebruiken. Je kunt het gemakkelijk verbinden met je tv via de HDMI-aansluiting en het instellen via de Google Home-app.
 2. Veel compatibiliteit: de Chromecast 3 is compatibel met een breed scala aan apparaten, waaronder Android- en iOS-telefoons, tablets, laptops en desktops. Dit maakt het een flexibel apparaat dat met veel verschillende devices kan werken.
 3. Veel streamingoptie: de Chromecast 3 ondersteunt een breed scala aan streamingdiensten, waaronder Netflix, YouTube, Spotify en veel meer. Dit geeft je de vrijheid om je favoriete inhoud te streamen naar je tv.
 4. Multi-room audio: met de Chromecast 3 kun je audio naar meerdere kamers streamen, dit maakt het mogelijk om dezelfde muziek in meerdere kamers te luisteren.
 5. Betaalbaar: de Chromecast 3 is een betaalbaar apparaat in vergelijking met andere streamingapparaten op de markt, met veel functies en opties voor een redelijke prijs.
 6. Google Assistant: De Chromecast 3 ondersteunt Google Assistant, dit maakt het mogelijk om met je stem te bedienen, zoals het afspelen van muziek, het verhogen van het volume of het starten van een video.

Wanneer je al producten hebt van Google Home of Nest, dan mag een Chromecast niet ontbreken en is dit een belangrijk onderdeel van een Google smart home. Zo kun je de Chromecast integreren in je smart home en kun je veel leuke koppelingen maken. Denk aan het bedienen van je tv met spraak of het bekijken van je videocamera’s op je tv.

Hoe je de Chromecast 3 kunt instellen en verbinden met uw televisie

Ook het instellen van de Chromecast 3 is vrij simpel en is binnen enkele minuten gedaan. Belangrijk is dat je een beeldscherm hebt met een HDMI-ingang, werkende wifi en een device waarmee je wilt streamen. Hieronder hebben we de stappen staan hoe je een Chromecast snel aan de praat krijgt, maar we hebben ook een wat uitgebreidere stappenplan geschreven: Chromecast installeren.

Stappen voor het instellen van je Chromecast:

 1. Stop de HDMI-output in de HDMI-ingang van je beeldscherm.
 2. Zet de tv aan en zet de tv op het juiste HDMI-kanaal.
 3. Wacht tot je het beeldscherm van de Chromecast ziet.
 4. Open vervolgens de Google Home app en klik linksboven op het plusje.
 5. Klik vervolgens op “apparaat instellen” en daarna op “nieuwe apparaten”.
 6. Geef aan in welk huis je de Chromecast gaat gebruiken en klik op volgende.
 7. Wanneer de Chromecast gevonden is, kun je de stappen in de app volgen.

Wordt de Chromecast niet gevonden, dan kan het bijvoorbeeld zijn dat de Chromecast nog verbonden is met een ander Google systeem. Met een Chromecast reset kun je dit heel makkelijk oplossen. Dit doe je door het knopje van de Chromecast 10 seconden ingedrukt te houden en wachten tot het lampje knippert.

Hoe je inhoud kunt streamen naar de Chromecast 3

Er zijn verschillende manieren om inhoud naar de Chromecast te streamen. Hier zijn enkele van de meest populaire methoden die vaak gebruikt worden:

 1. Via de Google Home-app: je kunt de Google Home-app downloaden op je smartphone of tablet en verbinden met de Chromecast. Hierdoor kun je makkelijk inhoud zoals films, series, muziek en meer streamen vanaf je apparaat naar je tv.
 2. Via Chrome browser: als je op een laptop of desktop werkt, kun je ook inhoud naar de Chromecast streamen via de Chrome browser. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een YouTube-video of Netflix-film streamen naar je tv.
 3. Via streamingdiensten: veel populaire streamingdiensten, zoals Netflix, YouTube, Spotify en meer, hebben een “Cast”-knop in hun app of website. Hiermee kun je inhoud direct naar de Chromecast streamen zonder de Google Home-app te gebruiken.
 4. Via Google Assistant: als je een Google Assistant-apparaat in huis hebt, kun je ook inhoud naar de Chromecast streamen via spraakopdrachten. Je kunt bijvoorbeeld zeggen “Ok Google, speel mijn favoriete afspeellijst op Spotify op de Chromecast”
 5. Via Airplay: als je een iPhone of iPad hebt, kun je ook inhoud naar de Chromecast streamen via Airplay. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een video of muziek streamen vanaf je iPhone naar je tv.

Op ChromecastHulp kan je meer informatie vinden over de verschillende manieren om inhoud te streamen naar je Chromecast en hoe je dit kunt doen. Houdt er wel rekening mee dat je een stabiele wifi-verbinding nodig hebt om inhoud naar de Chromecast te streamen. Geen wifi dan is er wel een soort hack: Chromecast via Hotspot. Met twee telefoons kun je een via een hotspot een wifi verbinding maken, waardoor je zonder een vaste wifi-verbinding alsnog gebruik kunt maken van een Chromecast.

Meest voorkomende problemen en oplossingen

Op ChromecastHulp bieden we hulp bij problemen met je Chromecast. Naast tips om het meeste uit je Chromecast te halen, hebben we ook troubleshootingsblogs geschreven. In deze blogs beschrijven we hoe je eenvoudig de meest voorkomende problemen met je Chromecast zelf kunt oplossen. Hieronder vind je een lijst van de meest voorkomende problemen en de oplossingen ervoor.

 • Chromecast niet zichtbaar
 • Chromecast stopt steeds
 • Kan niet communiceren met Chromecast
 • Chromecast doet het niet
 • Chromecast geen geluid
 • Chromecast instellen werkt niet
 • Chromecast kan geen verbinding maken met wifi
 • Chromecast hapert

Chromecast 3 vs. andere streaming-apparaten: een vergelijking

Er zijn verschillende Chromecast modellen beschikbaar met verschillende functies en specificaties. De grootste verschillen zijn de accessoires, extra functies en de resolutie van de media-speler. Er zijn ook alternatieven voor de Chromecast, zoals media-spelers van andere merken. Hieronder vind je de meest voorkomende vergelijkingen tussen de verschillende modellen. Bij elke vergelijking laten we de verschillen zien en uitleggen we precies wat het verschil is.

 • Chromecast 2 vs 3
 • Chromecast Ultra vs Chromecast 3
 • Xiaomi Mi TV Stick vs Chromecast 3
 • Chromecast 3 vs Google TV
 • Chromecast vs Apple TV

Tips en trucs voor het gebruik van de Chromecast 3

Er zijn verschillende tips en trucs die je kunt gebruiken om meer uit je Chromecast te halen, zo kun je bijvoorbeeld een Chromecast Guestmode activeren of de Chromecast zonder wifi laten werken. Ook kun je spelletjes spelen met je Chromecast, lees hier onze blog: de leukste Chromecast games! Daarbij kun je de volgende tips gebruiken om de Chromecast veelzijdiger in te zetten:

 1. Gebruik de spraakbesturing: je kunt je Chromecast bedienen met spraakbesturing via Google Assistant. Dit maakt het gemakkelijker om snel content te vinden en af te spelen.
 2. Gebruik de Chromecast-app: de Chromecast-app biedt toegang tot veel meer content dan alleen de apps die rechtstreeks worden ondersteund door Chromecast. Je kunt ook foto’s en video’s streamen vanaf je telefoon.
 3. Gebruik de Guest Mode: de Guest Mode is een functie die zorgt dat andere mensen zonder dat ze toegang hebben tot je WiFi kunnen casten naar je televisie.
 4. Gebruik de Chromecast als een multiroom-speaker: met de Multi-Room Group functie kun je meerdere Chromecast-apparaten in je huis synchroniseren om audio af te spelen.
 5. Gebruik de Chromecast voor videobellen: je kunt videobellen via apps als Google Duo of Skype via je Chromecast naar je televisie.
 6. Gebruik de Chromecast als een digitale fotolijst: met de Chromecast kan je foto’s automatisch afspelen vanaf Google Foto’s, Dropbox, of een andere cloudopslagdienst.
 7. Gebruik de Chromecast om games te spelen: er zijn veel games die compatibel zijn met Chromecast, zoals Angry Birds en Just Dance Now.

Nieuwe functies en updates van derde generatie Chromecast

Hoewel de derde generatie al lang op de markt is en er een nieuwe versie (Chromecast met Google TV) is, houden we hieronder alle nieuwe functies en updates bij. Hieronder vind je de updates uit het verleden, veel van deze functies lijken normaal, maar dit was dus voorheen met de Chromecast 2 niet mogelijk.

 1. Multi-room audio: Met de derde generatie Chromecast kun je meerdere Chromecast-apparaten in verschillende kamers tegelijkertijd gebruiken om audio te streamen.
 2. Tv-bediening: Met de derde generatie Chromecast kun je je tv aan- en uitzetten en de volumeknop bedienen via de Google Home app.
 3. Google Assistant-integratie: De derde generatie Chromecast werkt nu ook samen met Google Assistant, waardoor je kunt zoeken naar inhoud, afspelen en pauzeren met spraakopdrachten.
 4. Nieuwe apps: Er zijn veel nieuwe apps toegevoegd aan de Chromecast die je kunt gebruiken om inhoud te streamen, zoals YouTube TV, Sling TV, en andere streamingdiensten.

Hoe u de Chromecast 3 kunt gebruiken met andere smart home-apparaten

Chromecast Google Home
Doordat de Chromecast te koppelen is met Google Home, kun je apparaten waaronder je tv met spraak bedienen.

De Chromecast 3 kan worden gebruikt met andere smart home-apparaten door middel van integratie met Google Home. Je kunt bijvoorbeeld je Chromecast 3 verbinden met je Google Home-apparaat en vervolgens je stem gebruiken om inhoud te streamen naar je tv. Hierdoor kun je bijvoorbeeld zeggen “OK Google, speel mijn favoriete muziek op mijn Chromecast 3” en de muziek zal direct op je tv worden afgespeeld. Ook kun je de Chromecast 3 bedienen met de Google Home-app waarmee je de volumeknop, de titel van de video kan bekijken, en de inhoud kan pauzeren of stoppen. Het is wel belangrijk dat je zorgt dat je TV en Chromecast op hetzelfde wifi netwerk zijn aangesloten.

Toekomstige verwachtingen voor de Chromecast 3 en vervangende producten

De toekomstige verwachtingen voor de Chromecast 3 zijn onduidelijk. Google, de maker van Chromecast, heeft nog geen aankondigingen gedaan over een opvolger van de derde generatie Chromecast. Er wordt wel verwacht dat Google een nieuwe versie van de Chromecast zal uitbrengen met verbeterde functies en specificaties. Er zijn ook geruchten dat Google de Chromecast zal integreren in een ander product, zoals de Google Nest-reeks.

Op de markt zijn er verschillende alternatieven voor de Chromecast, zoals de Amazon Fire TV Stick, de Apple TV, de Roku Streaming Stick en andere mediaplayers van andere merken. Deze alternatieven bieden vaak vergelijkbare functies en specificaties als de Chromecast, maar kunnen ook specifieke voordelen of unieke functies bieden.